...CULTURA ÉS ALLÒ QUE QUEDA DESPRÉS D'HAVER OBLIDAT ALLÒ QUE ES VA APRENDRE...
André Maurois



miércoles, 21 de mayo de 2008

El CòMiC...


Manuel Barreo és llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de Sevilla i avui ha realitzat una conferència a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona sobre el gènere de la historieta. La conferència ha estat presentada pel professor de la UAB, José María Perceval.

La introducció del professor Perceval s’ha basat en destacar que el còmic ha format part tant de la cultura d’elit com de la cultura de masses i que a través del seu humor s’han transmès arquetips sobre els diferents col·lectius socials, produint en alguns casos exclusió.

Manuel Barrero ha coincidit amb Perceval en què el còmic té un gran potencial comunicatiu a través de les imatges i del seu escàs text. A més a més, la historieta té la qualitat de poder comunicar diferents situacions amb una sola imatge, tot potenciant la imaginació i la capacitat lectora. A Espanya no hi ha una tradició consolidada de la cultura del còmic i els principals consumidors d’aquest gènere són nens i nenes i adolescents. Els esquemes narratius de les historietes són simples i en alguns casos s’assemblen a sèries i programes de televisió com 7 Vidas, Aída o Cámera Café perquè s’utilitzen personatges amb un perfil molt marcat i seqüències molt concretes.



Malgrat aquest potencial comunicatiu, la historieta és un gènere marginal a Espanya. En els darrers anys s’utilitzen les eines de mercat i triomfen personatges com Spiderman o Batman. No hi ha una veritable ciència sobre la historieta en el nostre país. Suposadament el primer còmic espanyol data de 1865, però ningú l’ha vist. Així doncs, es considera que el primer còmic del nostre país data de 1880, Granizada del català Apel·les Mestres.

Actualment, la historieta i l’esfera d’Internet coexisteixen. El cert és que hi ha pocs treballs d’investigació i tesis doctorals sobre la historieta i Internet podria ajudar a la difusió d’aquests treballs i al seu augment. La guía del cómic és una pàgina web de referència a Espanya. El projecte de Manuel Barrero, Tebeosfera, té l’objectiu d’escriure articles que serveixin per a la posteritat, per poder llegir-los sempre. Tebeosfera va tenir un punt d’inflexió l’any 2004 (Manuel Barrero es volia fer càrrec de les seves filles) i va tornar a renéixer amb l’objectiu de donar a conèixer la historieta des d’un punt de vista científic.




A Espanya hi ha un total de 415 webs dedicades a la historieta. L’aportació de Wikipèdia en aquest sentit és molt pobre pel que fa al nombre reduït de fitxes i perquè aquestes han estat elaborades per aficionats. Tebeosfera pretén començar de zero i crear un bon catàleg de còmics actualitzats amb el temps.

Actualment, 50 persones treballen activament en aquest projecte a Espanya. No obstant, Tebeosfera compta amb col·laboradors de tot el món, des de Suècia fins a Chile. Tebeosfera no té ànim de lucre i no s’utilitza la publicitat com a font de finançament, ja que el projecte costa mensualment uns 30€.

Amb projectes com Tebeosfera s’espera que el còmic arreli en la cultura espanyola amb un tractament científic i seriós que trenqui la imatge de què els aficionats al còmic són uns freakis.

No hay comentarios: