...CULTURA ÉS ALLÒ QUE QUEDA DESPRÉS D'HAVER OBLIDAT ALLÒ QUE ES VA APRENDRE...
André Maurois



lunes, 25 de febrero de 2008

¿DeCaDèNciA CuLtUrAL?

Una de les escriptores més importants de la literatura catalana, Isabel-Clara Simó, va declarar que en la indústria cultural catalana dels nostres temps rebre una bona o mala crítica va en funció de “si ets de la colla o no”. Simó no s’equivoca en la seva afirmació i el pitjor de tot és que desgraciadament això que diu no només és aplicable a Catalunya, sinó també a Espanya.

Ens trobem en un moment en què la literatura i les arts han perdut primacia per deixar pas al màrqueting i a la competència de vendes. S’ha deixat de banda l’estil, la forma, la correcció, l’adequació... Allò que realment importa ara és tenir llest el llibre en el termini fixat perquè estigui a la botiga el dia que toca. La inspiració no ha de ser ja un problema. Als escriptors d’avui en dia ja no els fa por el temible full en blanc. Això ja ha passat a la història. Ara els escriptors disposen de referents i a vegades no tenen problemes a recórrer al plagi, encara que aquest sigui tímid.

De fet, un altre fenomen que ha vingut de la mà del màrqueting han estat els quick books. Estic parlant de llibres els textos dels quals estan escrits des de fa temps. L’únic que els falta són els primers paràgrafs, paràgrafs que es deixen pel moment de la publicació per tal que els llibres puguin encaixar amb l’actualitat. Un cop més, el temps i l’acompliment del contracte tenen més protagonisme que el contingut.

A això mateix es refereix l’article Libros, publicat a La Vanguardia el 29 d’octubre de 1999. A llibres formats a partir de textos que posteriorment s’han dividit en capítols per arribar al número de pàgines estipulat i, així, poder enviar-se a l’editorial.

A continuació us deixo amb una petita entrevista a Manuel García Viñó, escriptor i crític literari i d’art. Es tracta d’una entrevista molt interessant en què García Viñó reconeix la mediocritat per la qual està passant la literatura espanyola a causa de potenciar la quantitat en lloc de la qualitat.

http://www.rebelion.org/noticia.php?id=25210

Aquesta visió és exagerada o pel contrari disposeu d’obres actuals que encara tinguin el poder d’absorbir-vos en la seva història?

No hay comentarios: